torsdag 9 september 2010

Vallning i stor hage

Igår åkte jag och Madde till Helén för att valla mina killar i en riktigt stor, fin hage. Hitintills har vi bara tränat i 25an. Där blir det snabbt stopp mot staketet men o andra sidan har hunden hela tiden kontakt med fåren. Igår ville vi att de skulle jobba på längre avstånd från mig och vi lät dem ta mer egna initiativ.

Yatzi var först ut. Han triggas igång av att fåren rör sig fort och vill gärna att allt ska gå undan samtidigt som han vill vara nära fåren. Detta är svårt att kombinera när man har lina på hundarna, vilket vi har för både hundarnas och fårens säkerhet. När fåren drog iväg långt från Yatzi ville han gärna komma in till mig och frågade mig flera gånger vad han skulle göra, fåren var liksom inte inom "räckhåll" tyckte han.

Pass nummer två och tre gick betydligt bättre. Han kom inte in till mig alls och kunde ligga långt ut i linan och driva fåren framåt. Att plocka in får som tänker dra iväg faller honom helt naturligt. Dock blir han lätt lite uttråkad när det inte går tillräckligt fort, men det hoppas jag är en tränings sak.

Simpley är betydligt mer självständig och hade inga problem med att gå längst ut i linan och driva fåren framåt. Han har en väldigt fin uthållighet, kan gå lugnt bakom fåren, som då också går lugnt framåt. Simpley hade full kontroll på alla fåren och var det något eller några får som drog ut ville han direkt dit och stoppa det eller dem. Problemet var snarare att linan var för kort eftersom han redan från början låg längst ut i den. Det fanns då inte mycket utrymme att springa upp på andra sidan flocken... Till nästa gång ska jag sätta ihop två 25 meters linor. Jag hade filmkamera med men det var så mycket att stå i och tänka på att det inte hanns med att filma:( Hoppas jag kan göra det vid något annat tillfälle, det är många som efterfrågat film på vallande sheltiesar...

Tusen tack Madde för möjligheten att lära mina pojkar att valla!!! Vem kunde ana att det bor så mycket vallhund i sådana små pälsbollar?:) Tack även Helén för lån av hage och får!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Halloj Susanne;)

Ja dom här pälsbollarna gör framsteg för varje gång ;) Det bästa är att dom visade klart intresse för fåren trots att vi var i en stor hage och fåren kunde "springa" iväg lite!! Måste ju säga att man kan bara inte annat än att skratta åt Simpley ;D Han är så sköönt galen och i fårhagen växer där fram en enorm fokus att det nästan ryker i öronen på honom;)Yatzi kom ju oxå på det att man hade en hel lina att använda och även han blev mer och mer taggad ;)
Glömde berätta 20 000 steg blev det denna dag.. dock inte alla i fårhagen hi hi hi Ses på fredag allt klart med Amanda!!
Kramar M

Anonym sa...

Tisdag passar bra för mig då är jag ledig. Skall vi träffas som vanligt vid 11 i Eslöv? Mvh Carina

Anonym sa...

Absolut jag är uppe ändå. Skall vi bestämma 9.30 i Eslöv då? Mvh Carina

Anonym sa...

Grattis till CACIAGet!! Var bara lite upprörd för det kändes lite snöpligt.
Kram Carina

Catharina sa...

Skojigt med vallningen, det vill vi gärna se på film!
Men vad är det för en STOR sobelsheltie däruppe på bilden?!;)