måndag 29 september 2014

Kontaktfälts beteende

För drygt en månad sedan var jag uppe hos Jenny och tränade med Milo. Det var otroligt givande och framför allt nyttigt för Milo eftersom han i princip bara tränat hemma på vår egen bana. Han var väldigt förvirrad i början och ofokuserad men när han insåg att det var agility vi skulle syssla med blev han snabbt 100 % fokuserad. Tiden gick fort och jag fick bekräftat våra svaga punkter som jag ska jobba vidare med. Vi diskuterade sedan kontaktfält. Jag har tränat nosdutt med Milo sedan han var liten eftersom det är en metod som jag kan. Jenny tyckte dock att vi skulle köra running contact. Hon menade på att jag har en hund som i princip är färdig handlingsmässigt och han ska inte börja tävla förrän om ca 6 månader så vad ska jag annars träna på under denna tid? Hon rekommenderade mig inte att köra RC utan bestämde att vi ”SKA” köra running (lite ironiskt så klart). Hon rekommenderade starkt att om jag kör med godis ska jag ha en ”Manners Minder”.

Jag kände mig lite avig mot det i början men beslöt mig till sist för att ge det en chans. Dock har jag inte köpt en manners minder utan tänkte prova med skål först för att se om vi ska gå vidare med RC. Så förra veckan införskaffade jag en bräda och satte igång. Milo bara älskar denna träning!!!! Han gasar på för fullt över brädan och har fullt fokus framåt. Både skål med godis och när jag kastar leksak funkar men dock tycker jag det är svårt att ”tima” när jag ska kasta leksaken och dels blir det inte alltid så rakt, så jag beslöt mig för att köra med godis. Första och andra passet gick klockrent. Tredje och fjärde passet började han helt plötsligt ta världens hopp på slutet av brädan. Eftersom jag hade skål fick han ju belöning i alla fall men de gånger han inte hoppade fick han extra belöning från mig och massor av bus. Men under femte passet hoppade han 95 % av gångernaL Oavsett hur långt från brädan vi startadeL Så på de få pass vi körde hittade han en perfekt teknik för att hitta avstamp så att han kunde ta ett jätteskuttL Känns inte som en bra början på vår RC träning… Men eftersom Milo tycker den här träningen är så himla rolig har jag bestämt mig för att fortsätta med den. Så i helgen beställde jag en manners minder så att jag kan belöna bara bra försök. Jag smygtränade i helgen med hjälp där belöningen från skålen uteblev när han hoppade, vilket var många gånger på raken! Söta Milo ger inte upp i första taget utan gasar på i alla försök trots utebliven belöning. Min tanke är att om jag kan få honom att verkligen förstå redan nu hur han ska utföra sitt beteende så borde jag ha mycket igen sedan när jag väl börjar höja brädan?.  Jag har som sagt ingen erfarandehet av denna typ av träning men Milo är en smart hund som vill göra rätt och som gärna kämpar på fast belöningen uteblir.
Jag får återkomma med hur det går när vi sätter igång igen med träningen. Först ska vi få vår Manners Minder och sen måste Milo tränas in på den så att den drar lika mycket som skålen.  

Inga kommentarer: